8 Şubat 2025

Muğla Gündem: Son Dakika Haberler ve Güncel Haberler

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinle Muğla’nın nabzını tutun: En güncel haberler burada!

Depremin ‘tarihi miras’ bilançosu… Beş bini aşkın zarar

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, 6 Şubat depremlerinde kaç tarihi eserin zarar gördüğünü ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nin de ne zaman açılacağını açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üstünden 2 yıl geçti. 11 ilin etkilendiği faciada 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce yapı yıkıldı.

Hatay’ı, Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırma çalışmaları sürerken dikkat çeken tarihi bulgulara da rastlanıyor. Kimi zaman bir evin bahçesinden lahit çıktı, kimi zaman ise arkeolojik çalışma alanları bulundu.

Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin 2026 yılında açılmasını planladıklarını kaydederek şunları aktardı:

“Depremde Hatay Arkeoloji Müzesi’nde kapalı hacimleri bir birine bağlayan koridorlarda büyük bir yıkım oldu. Tarihi eserlerimiz ağır hasarlar almadı. Müze ile ilgili depremden sonra projelendirme çalışmalarına başladık. Hataylı ödüllü mimar Ömer Selçuk Baz projesini çizdi. Deprem güvenliğini önceleyerek müzede zemin iyileştirme çalışmalarına başladık, ilk etap tamamlandı. Şimdi üstyapıya devam ediyoruz. Hedefimiz 2026 yılının sonunda Hatay Müzesi’ni tekrardan Antakyalılara, ülkemize armağan etmek”

ESERLER HATAY’A GERİ DÖNÜYOR

Depremden sonra şehirdeki pek çok eserin korumaya alındığını ve çevre müzelere aktarıldığını belirten İnceciköz şu ifadeleri kaydetti:

“Depremden sonra Hatay Müzesi’ndeki eserlerin bazıları çeşitli müzelerde ve depolarda korunmaya alındı. Bazılarını ise restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarımızda onarıma aldık. Hatay müzesindeki çalışmalar tamamlanınca 2026’nın Haziran-Temmuz aylarında eserlerimizi Hatay’a getirmeye başlayacağız”

YENİ ARKEOLOJİK ALANLAR BULUNDU

İnceciköz, Hatay’da yapılan inşaat çalışmalarında birkaç arkeolojik alan bulunduğunu ve kazı çalışmalarına da başlandığını belirtti.

DEPREMDE KAÇ ESER HASAR ALDI

Depremde kaç eserin hasar aldığını da açıklayan İnceciköz, söz konusu eserlerin iyileştirilmesi için ayırdıkları bütçeyi de açıklayarak şu bilgileri paylaştı:

“Deprem bölgesinde toplamda 5 bin 119 adet tarihi eserde hasar tespiti yaptık. Bunlardan 364’ünün yıkıldığını, 973’ünün ağır hasar aldığını, bin 204 eserin orta hasarlı, bin 32 eserin ise az hasarlı olduğunu tespit ettik. Depremde hasar almış eserlerle ilgili proje çalışmaları için 2024 yılında 2 milyar liralık bir bütçeyi kullandık”