3 Şubat 2025

Muğla Gündem: Son Dakika Haberler ve Güncel Haberler

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazinle Muğla’nın nabzını tutun: En güncel haberler burada!

İktidar yanlış tuşlara basıyor

Doğum oranlarının hızla gerilemesi iktidarı paniğe sevk etti, doğum yardımları artırıldı. SGK Uzmanı İsmail Sevinç, bu alanda en önemli teşvikin kreş yardımı olacağını vurguladı.

Belce ÖRÜ

Maddi zorluklarla uğraşan vatandaş aile kurmaktan da çocuk sahibi olmaktan da vazgeçti. Sonuçta evlenme ve çocuk sahibi olma oranları azaldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsmail Sevinç, doğum hızının artmasında doğum yardımlarındaki artışın çok etkili olacağını düşünmediğini belirtti. “Öncelikle bireylerin ekonomik refahlarının artması gerekiyor” diyen Sevinç, konuşmasına şöyle devam etti: “Öte yandan çalışma mevzuatında kadınlara yönelik bir iyileştirme şart. Gerek şirketler gerekse de mevzuat bu konuda çok da olumlu değil. Çok nadir şirketlerde iyi aksiyonlar görüyoruz.”

HUKUKEN ZORUNLU

Özellikle büyükşehirlerde kadınlar çocuk bakımı ve iş hayatına devam etmek arasında büyük bir maddi ikilemde kalıyor. Bakıcı ücretleri iki asgari ücreti geçerken, anneler çocuk bakımı nedeniyle iş hayatından çekildiğinde yine maddi zorluklarla başbaşa kalıyor. Öte yandan Sevinç, bir iş yerinde 150’den daha fazla kadın işçi çalışıyor ise 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından işyeri veya yakınında kreş kurulmasının hukuken zorunlu olduğunu söyledi. Uygulamada işletmelerin çoğunda bu kurala uyulmadığını ifade eden Sevinç şunları aktardı: “İdari para cezasını gerekirse ödeyip geçiyorlar ama zaten denetimlerde çok zayıf. Bu noktada özellikle kreş yardımı kadınlara çok önemli bir destek olacaktır. Bu kanuni bir zorunluluk haline getirilirse kadınların iş hayatında çocuk sahibi olması ya da çocuk sahibi olduktan sonra iş hayatına dönmesi kolaylaşacaktır.”

‘Eşlerden biri yarı zamanlı çalışabilmeli’

Kadınlara yapılan doğum yardımlarının hem iyi anlatılması hem de geliştirilmesi gerektiğini belirten İsmail Sevinç, “Analık sigortasından yapılan rapor paraları, 6 ay ücretsiz izin alabilme hakkı, ilkokul çağına gelene kadar çocuğuna bakanlara her iki eş de çalışıyorsa birinin aslında yarı zamanlı çalışma hakkı var. Bu hakların geliştirilerek uygulanması gerekir ki kadın istihdam oranı artabilsin” dedi.