Kuzey Kıbrıs’ta Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTÜ) merkezli büyüyen sahte diploma skandalı, giderek derinleşiyor. Üniversitede yürütülen soruşturma kapsamında, TRT Kıbrıs temsilcisi ve İçişleri Bakanlığı’nın eski sekreteri hakkında yargı süreci başlatıldı. Savcılık ve polis, şüphelilere KSTÜ’den sahte diploma edindikleri suçlamasını yöneltiyor. Geçmiş aylarda, skandala karışan üst düzey yetkililerin, polis ve askerlerin tutuklandığı belirtiliyor ve yeni isimlerin eklenmeye devam ettiği ifade ediliyor. Kıbrıs Türk basını, ilerleyen günlerde listenin daha da büyüyebileceği ihtimaline dikkat çekiyor.
Sefa Karahasan, sahte diploma soruşturması kapsamında ‘sahte belge düzenlemeye tahrik’ suçlamasıyla Güzelyurt (Omorfo) Mahkemesi’ne çıkarıldı ve üç gün süreyle tutuklu kalmasına karar verildi. Polis, Karahasan’ın üniversite sistemine 1 Şubat 2021 tarihinde kayıtlıymış gibi gösterildiğini, ancak gerçekte 29 Mart 2021’de kaydolduğunu ortaya çıkardı. 10Haber’in Gazete Duvar’dan aktardığına göre, Karahasan dört yıl sürecek İşletme Bölümü doktorasını sadece iki ayda tamamlayarak 31 Mayıs 2023’te mezun oldu ve normalde 2025’te mezun olması gerektiği belirtildi.
TIKLAYIN – Sahte diploma krizi: TRT Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs’ta tutuklandı
Kumpas iddiası
Karahasan, ifadesinde her şeyi okulun küçük hissedarı ve tutuklu Serdal Gündüz ile birlikte yaptığını, isterse bir günde diploma alabileceğini ileri sürdü. Polis, Karahasan’ın diplomasını tedavüle sürüp sürmediğini araştırıyor. Kıbrıs Türk basınına göre, Karahasan mahkeme çıkışında bir kumpasla karşı karşıya olduğunu iddia etti ve hakkındaki iddialar için açıklamalarda bulunacağını belirtti.
Karahasan, Ankara’ya yakın bir isim olarak biliniyor ve eski dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Fuat Oktay ile yakın ilişkileri bulunuyor. TRT’deki görevinden önce Kıbrıs Türk basın kuruluşlarında çalıştı ve Milliyet gazetesinin Kıbrıs temsilciliğini yürüttü. Kıbrıs isimli haber sitesi, Karahasan’ın geçmişte bazı muhalif meslektaşları hakkında iddialar dillendirdiğini ve 18 Nisan itibariyle TRT’deki görevinden uzaklaştırıldığını belirtti.
Onlarca sahte ders notu
Remziye Seven ise, KSTÜ’de “Business Administration” (İşletme Yönetimi) bölümünde 8 Mayıs 2023’te kaydolmasına rağmen dört yıllık lisans eğitimini 47 sahte ders notu ile tamamlayarak 19 Haziran 2023’te mezun oldu. Polis, Seven’in evinde ‘gizli’ ibareli ve ıslak imzalı belgeler buldu. Belgelerin ihraç ve vatandaşlıklarla ilgili olduğu belirtildi. Seven’in avukatı, müvekkilinin bir önceki İçişleri Bakanı’nın görevden alınmasıyla apar topar odasını topladığını ve belgelerin eşyaları arasına karıştığını savundu. Seven, 50 bin TL nakit teminat, üç kefilin 750’şer bin TL değerinde kefalet senedi imzalaması ve haftada bir gün ispat-ı vücutta bulunması şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kuzey Kıbrıs son aylarda sahte diploma skandalı ile çalkalanıyor ve KSTÜ merkezli skandalın diğer yüksek öğrenim kurumlarına da sıçramış olduğu iddia ediliyor. Bu skandalda, sahte diplomaların kamuda mevki kazanmak için kullanıldığı belirtiliyor ve yürütülen soruşturma kapsamında birçok tanınmış isim tutuklandı. Tutuklananlar arasında üst düzey kamu görevlileri, polis ve askerler bulunuyor.